Dania z drobiu - O-press - ebook

Dania z drobiu ebook

O-press

3,8

Opis

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo wiele wariantów przyrządzenia kurczaka, przepisy na niezwykłe indycze i kacze przysmaki oraz szereg innych drobiowych rozmaitości . Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.[/font][/color]

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 87

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
3,8 (4 oceny)
2
1
0
0
1
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




INDEKS POTRAW

Delikatna rolada z kurczaka

Filet w parmezanie

Filety z indyka w białym sosie

Filety z kurczaka w sosie cebulowym

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

Filety z kurczaka zawijane w szynce

Filety z kurczaka z cynamonem

Filety z kurczaka ze szparagami

Filety z kurczaka ze szpinakiem

Filety z kurczaka z omletem

Filety z kurczaka z pieczarkami

Filety z kury na grzance

Filet z indyka z nadzieniem orzechowym

Filet z kurczaka na sposób chiński

Flaczki drobiowe

Flaczki z piersi kurczaka

Galareta z udek kurczaka

Galareta z żołądków

Gęś po żydowsku

Gęś w żurze

Gulasz z gęsi

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym

Gulasz z piersi kurczaka z kukurydzą

Gulasz z wątróbki z grzybami

Indycze koreczki

Indyk faworkowy

Indyk w sosie cytrynowym

Indyk w sosie jabłkowo-czosnkowym

Indyk z brokułami

Indyk ze szparagami w dwóch sosach

Indyk z mandarynkami

Kaczka nadziewana wątróbką

Kaczka pieczona w miodzie

Kaczka pieczona z brzoskwiniami

Kaczka po polsku

Kaczka w cieście chlebowym

Kaczka w sosie cytrusowym

Kaczka z czerwoną kapustą

Kaczka z grzybami

Kaczka z makaronem i śliwkami

Kaczka z pomarańczami

Kargule

Kolorowy gulasz podrobowy

Kotleciki drobiowe

Kotlet mielony z piersi kurczaka

Kulebiak owsiany

Kura nadziewana mięsem mielonym

Kurczak faszerowany wątróbką

Kurczaki kresowe

Kurczakowa zapiekanka z brokułami

Kurczak po myśliwsku

Kurczak słodko-pikantny

Kurczak w agreście

Kurczak w galarecie

Kurczak w liściach winorośli

Kurczak w morelach

Kurczak w ziołach prowansalskich

Kurczak z cukinią

Letnia sałatka z indyka z truskawkami

Mielone kurczaczki

Migdałowe sznycle z piersi indyka

Pasztet z gęsi

Pasztet z wątróbek

Perliczka z imbirem

Perliczka z parmezanem

Piersi kaczki z jabłkami

Piersi kaczki z musem owocowym

Piersi kaczki z pieczonymi jabłkami

Piersi kurczaka w kurkach

Piersi kurczaka w porach

Piersi kurczaka w sosie chrzanowym

Piersi kurczaka z adwokatem

Piersi kurczaka z oscypkiem

Piersi kurczaka z rabarbarem

Pierś indyka w sosie serowym

Pierś kaczki z burakami pachnąca lubczykiem

Pierś kurczaka w cieście piwnym

Pierś kurczaka z pistacjami

Potrawka drobiowa

Potrawka z indyka

Potrawka z kurczaka

Przepiórki po staropolsku

Przepiórki w śmietanie

Przepiórki w sosie cytrynowym

Roladki drobiowe z farszem orzechowym

Sałatka z kurą wędzoną

Sałatka z piersi kaczki na gorąco

Sękacze drobiowe

Ślimaczki

Słodka sałatka z piersi kurczaka

Słodziutka pierś indyka

Szybka przekąska z wędzonego kurczaka

Udka kurczaka cytrynowo-ziołowe

Udka kurczaka na różne okazje

Udka kurczaka na zakwasie białego barszczu

Udka kurczaka pieczone z gruszkami

Udziec z indyka w rodzynkach

Wątróbka drobiowa w bułce

Wątróbka z pieczarkami

Wątróbki drobiowe w pomidorach

Wyjątkowy filet z masłem czosnkowym

Zawijańce

Ziołowe piersi kurczaka

Zrazy drobiowe

Zrazy z indyka

ROZDZIAŁ I. Dania z kurczaka

DELIKATNA ROLADA Z KURCZAKA

• danie na 8-10 osób

• kaloryczność: 146 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 120 minut

• potrawa średniotrudna i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 2 kurczaki (ok. 1 i 1/2 kg)

• 4 jajka ugotowane na twardo

• 1/2 szklanki bułki tartej

• mleko do namoczenia bułki

• 2-3 ząbki czosnku

• goździki

• sól, pieprz

WYKONANIE:

Naciąć udka przy stawach, skrzydełka odciąć przy drugim stawie, usunąć kuper i zdjąć skórę z kurczaków.Mięso oddzielić od kości i zmielić. Dodać ugotowane na twardo i zmielone jajka, namoczoną w mleku bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz zmielone goździki. Wszystko wyrobić jak na mielone. Następnie mięso umieścić w lekko osolonej od środka skórze, formując jak roladę. Całość owinąć zwilżoną i posmarowaną masłem ściereczką. Gotować na parze około 1 godziny od momentu zawrzenia wody. Rolada smakuje najlepiej na zimno jako dodatek do kanapek.

DOBRA RADA:

Osoby dbające o linię bez obaw mogą spożywać tę potrawę, ponieważ jest ona gotowana na parze.

GALARETA Z UDEK KURCZAKA

• danie na 3-4 osoby

• kaloryczność: 198 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 70 minut

• potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 3 udka kurczaka bez skóry

• włoszczyzna (bez kapusty)

• 2 jajka ugotowane na twardo

• sól, pieprz

• liść laurowy

• ziele angielskie

• kilka kropel soku z cytryny

• żelatyna

WYKONANIE:

Udka i włoszczyznę ugotować do miękkości z przyprawami (jak klasyczny rosół) w 1 litrze wody. Wyjąć udka i warzywa, a wywar przecedzić przez gęste sitko, zakwasić kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać do gorącego wywaru dwukrotnie więcej żelatyny niż jest podane na opakowaniu i dokładnie ją rozpuścić. Mięso oddzielić od kości i ułożyć w foremce (bez dzielenia) przekładając pokrojoną włoszczyzną. Na końcu ułożyć pokrojone w plastry jajka i całość zalać schłodzonym wywarem. Galaretę włożyć do lodówki, aby się ścięła. Podawać z białym pieczywem.

DOBRA RADA:

Aby uzyskać esencjonalny bulion należy gotować mięso i warzywa wkładając je do zimnej wody. Im dłuższe gotowanie, tym wywar nabierze więcej substancji zapachowo-smakowych.

KURCZAK FASZEROWANY WĄTRÓBKĄ

• danie na 4-6 osób

• kaloryczność: 209 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 100 minut

• potrawa dość trudna i tania

SKŁADNIKI:

• 1 kurczak o wadze 1,2-1,4 kg

• 2-3 łyżki masła, sól na farsz:

• 15 dag wątróbki drobiowej (lub cielęcej)

• 1 gruba kromka bułki wrocławskiej namoczona w mleku

• 1/3 szklanki bułki tartej

• 1 jajko

• 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli

• pieprz, 1/4 łyżeczki cukru, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

WYKONANIE:

Kurczaka natrzeć solą z zewnątrz i od środka. Odstawić w chłodnym miejscu na 15 minut. Przygotować farsz: masło utrzeć z jajkiem. Oczyszczoną wątróbkę drobno posiekać i dodać do masy jajecznej. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Całość wymieszać. Dosypać bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podlać farsz dwiema łyżkami zimnej wody i całość starannie wymieszać. Szyję wyciąć, pozostawiając skórę. Odciąć kuperek. Kurczaka napełnić ściśle przygotowanym farszem. Zaszyć brzuch nicią na okrętkę. Skrzydełka skrępować nicią tak, aby przylegały do korpusu. Docisnąć nicią szyję do dolnej części torsu, następnie złożyć nóżki i skrępować nicią. W foremce do pieczenia rozpuścić kilka łyżek wody z masłem. Wierzch kurczaka posmarować masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 1 godziny. W trakcie pieczenia podlewać wytwarzającym się sosem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i dowolnymi sałatkami.

DOBRA RADA:

Do farszu można dodać gałkę muszkatołową. Należy jednak używać jej z umiarem, aby mocny aromat nie zdominował podstawowego smaku potrawy.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

• danie na 3-4 osoby

• kaloryczność: 245 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 90 minut

• potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 1 kurczak

• ziarna jałowca

• 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego

• kieliszek białego wytrawnego wina

• 10 dag słoniny

• 15 dag szynki

• 1 cebula

• 1-2 łyżki mąki

• sok z cytryny

• 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki

• 1/2 łyżeczki przyprawy maggi

• sól, pieprz

WYKONANIE:

Dzień wcześniej natrzeć kurczaka zmielonymi jagodami jałowca i odłożyć do lodówki. Następnego dnia drób posolić, naszpikować słoniną, włożyć do rondla, dodać trochę pieprzu, szynkę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną cebulę. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać kieliszkiem wina. Całość dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Oprószyć lekko mąką, zagotować. Sos przepuścić przez sitko (gdyby był zbyt gęsty, rozprowadzić gorącą wodą), dodać do smaku sok z cytryny i przyprawę maggi. Przed podaniem kurczaka podzielić na porcje i posypać natką pietruszki.

DOBRA RADA:

Do szpikowania należy użyć specjalnej igły lub zrobić otwory (na wylot) ostrym, cienkim nożem i włożyć w nie słoninę. Słupki słoniny powinny mieć długość 4-5 cm i grubość 1/2 cm.

KURCZAK SŁODKO-PIKANTNY

• danie na 2 osoby

• kaloryczność: 214 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 70 minut

• potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 1/2 kurczaka (ok. 1 kg)

• 1 cebula

• 2 strąki papryczki chili

• 2 łyżki skrojonej skórki mandarynki

• kilka łyżek oleju do smażenia na marynatę:

• 1 kieliszek wytrawnego alkoholu

• 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli

• 3 łyżki sosu sojowego

• 1 łyżka octu winnego

• sok wyciśnięty z 5 mandarynek

• 3/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru

WYKONANIE:

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Skórki mandarynek sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie paseczki. Tak samo pokroić papryczki chili. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią kawałki kurczaka. Dodać cebulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać olej na patelni i kłaść wyjęte z marynaty kawałki mięsa na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron 5-6 minut. Z patelni zdjąć kurczaka i na tym samym tłuszczu obsmażyć krótko papryczkę chili i skórki mandarynki. Wrzucić z powrotem obsmażone kawałki kurczaka. Pozostały z marynaty sos rozcieńczyć sokiem z mandarynek i wlać na patelnię. Mięso smażyć, aż będzie miękkie. Podawać z ugotowanym ryżem lub białym pieczywem.

DOBRA RADA:

Zamiast octu winnego można użyć sok wyciśnięty z cytryny.

KURCZAK W AGREŚCIE

• danie na 3-4 osoby

• kaloryczność: 205 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 70 minut

• potrawa łatwa i dość tania

SKŁADNIKI:

• 1 kurczak

• 1 cebula

• włoszczyzna

• 1 łyżka masła na sos:

• 1/2 kg zielonego agrestu

• po 1 łyżce masła i mąki

• 1 szklanka śmietany

• sól, cukier

WYKONANIE:

Kurczaka podzielić na porcje, posolić. Zagotować niewielką ilość wody, wrzucić oczyszczoną włoszczyznę wraz z cebulą, a następnie kurczaka. Prawie miękkie mięso wyjąć i obrumienić na maśle. Wywar przecedzić, ponownie zagotować, wrzucić oczyszczony agrest i gotować 2-3 minuty. Przygotować sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę (nie rumienić), rozprowadzić śmietaną i odrobiną wywaru z kurczaka i agrestu. Doprawić do smaku solą i cukrem - sos powinien być słodko-kwaśny. Do sosu włożyć kurczaka i dusić jeszcze około 15 minut. Ułożyć na półmisku, oblać sosem i posypać agrestem. Znakomity z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

DOBRA RADA:

Potrawy wymagające ciemniejszego zabarwienia należy podprawiać zasmażką przyrumienioną na złoty kolor i dodać niewielką ilość karmelu spożywczego.

KURCZAK W MORELACH

• danie na 3-4 osoby

• kaloryczność: 203 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 120 minut

• potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 2 małe kurczaki

• 1 łyżka masła

• 1 łyżka oleju słonecznikowego

• czosnek granulowany

• 50 ml winiaku

• puszka moreli w zalewie

• sól, 2 łyżki czerwonej ostrej papryki

WYKONANIE:

Kurczaki podzielić na ćwiartki, umyć i osuszyć. Natrzeć solą, czosnkiem i papryką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po upływie 40 minut podlać kurczaka 4 łyżkami zalewy z moreli i winiakiem, wstawić ponownie do piekarnika, bez przykrycia, na około 20 minut. Kurczaka przełożyć na półmisek. Do wytworzonego sosu dodać kilka połówek moreli, przesmażyć i obłożyć nimi kurczaki. Całość polać sosem.

DOBRA RADA: