Dania jarskie - O-press - ebook
Wydawca: O-press Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2012

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 16000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Liczba stron: 90 Przeczytaj fragment ebooka

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Dania jarskie - O-press

Nawet "mięsożercom" przyda się czasem trochę odpoczynku. W książce znajdziecie Państwo przepisy na urozmaicone i pełnowartościowe dania jarskie. Czytelnikom polecamy zabranie całej kolekcji z serii Kuchnia Polska.

Opinie o ebooku Dania jarskie - O-press

Fragment ebooka Dania jarskie - O-press




Rozdział I.

ZUPY

1. BIAŁA ZUPA

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 146 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 30 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 60 dag ziemniaków

• 60 dag tłustego białego sera

• 1 czosnek

• 1 łyżka masła

• sól

• natka pietruszki

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i ugotować w osolonej wodzie z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wody nie może być za dużo - tylko tyle, żeby przykryła ziemniaki. Gdy ziemniaki są miękkie, ugnieść je z tą wodą i dodać rozdrobniony biały ser. Cały czas mieszać i badać konsystencję. To musi być dość gęsta kremowa zupa - trochę jak śmietana. W razie, czego można dolać wody. Na koniec dodać dużą łyżkę masła i zostawić, aż się rozpuści. Zupę rozlać do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki.

DOBRA RADA:

Zupę powinno się jeść bardziej gorącą niż zwykle. Po wystygnięciu bardzo gęstnieje, ale proszę jej nie rozcieńczać, bo zaraz po lekkim podgrzaniu się rozrzedza. Ser dodany do zupy musi być trochę kwaskowy, aby potrawa miała lepszy smak.

2. CHŁODNIK W HISZPAŃSKIM STYLU

• danie na 2 osoby

• kaloryczność: 96 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 30 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 3 pomidory

• 1 ogórek

• 1/2 cebuli

• 2 kromki białego chleba

• 1 łyżeczka octu

• 1 ząbek czosnku

• 1/4 szklanki oliwy

• 1/2 szklanki wody

• 2 papryki czerwona i zielona

• sól, pieprz

• szczypta chili

• listki oregano

WYKONANIE:

Pomidory obrać ze skórki. Aby to zrobić trzeba naciąć je na krzyż i sparzyć wówczas skórka łatwo zejdzie. Ogórek obrać i pokroić na kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa zmiksować z oliwą, octem, połową cebuli i ząbkiem czosnku. Na koniec dodać wodę. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Rozlać na talerze, przed podaniem położyć na wierzch chleb, posypać oregano i szczyptą chili.

DOBRA RADA:

Oregano ma charakterystyczny aromat i smak. Poprawia smak potraw wegetariańskich i specjalności kuchni śródziemnomorskiej. Suszone oregano dodawać do potraw przed końcem gotowania, aby nie straciło aromatu. Oregano można łączyć z bazylią, tymiankiem, rozmarynem i chili.

3. FASOLOWO-DYNIOWY WYPAS

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 125 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 20 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 50 dag czerwonej fasoli

na sos:

• 1/4 średniej dyni

• 2 pomidory

• 2 papryki, czerwona i żółta

• 3 papryki czuszki

• 2 cebule (biała i czerwona)

• 3 ząbki czosnku

• 1 kawałek świeżego imbiru

• oliwa

• pieprz

WYKONANIE:

Ugotować fasolę, odcedzić. Następnie przygotować sos. Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, imbir, papryki „czuszki” i cebule. Potem pokroić w kostkę dynię, papryki w paski, pomidory sparzyć i posiekać; wszystko dusić razem około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gotowe danie podać w głębokim talerzu, polać sosem, dodać szczyptę pieprzu.

DOBRA RADA:

To ciepłe danie jest doskonałe na zimowe wieczory, znajdujący się w nim imbir dodaje energii i wzmacnia organizm.

4. OSTRA ZUPA JARZYNOWA

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 128 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 40 minut

• potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 50 dag pomidorów

• 5 dag świeżego bobu

• 1 mała cebula

• 1 mała marchewka

• 1 ziemniak

• 1/2 małej cukini

• 2 łyżki zielonego groszku

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 1/4 łyżeczki cynamonu

• 1/2 łyżeczki białego pieprzu

• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

• 5 ziaren kolendry, sól

• 1 łyżeczka pasty pomidorowej

• 1 l wody

• gałązka świeżej kolendry do przybrania

WYKONANIE:

Marchewkę, ziemniaka i cukinię obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, dodać pieprz cayenne i cynamon. Smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone warzywa, bób i zielony groszek, zalać wodą. Gotować na małym ogniu 35 minut. Pomidory sparzyć i zagotować w niewielkiej ilości wody, przetrzeć przez sito, dodać do zupy razem z pastą pomidorową, przyprawić białym pieprzem i ziarnkami kolendry. Gotować jeszcze około15 minut. Dosolić do smaku. Przed podaniem pokroić gałązkę kolendry i posypać zupę. Podawać z białym pieczywem

DOBRA RADA:

Dania jarskie są z reguły dużo mniej kaloryczne niż mięsne. Bardziej sycącą wersję tej zupy można przyrządzić zwiększając ilość ziemniaków i marchewki.

5. PIKANTNA ZUPA Z CZERWONĄ FASOLĄ

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 138 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 30 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 2 l wody

• 5 ziemniaków

• 3 marchewki

• 4 pomidory

• 1 pietruszka

• kawałek selera

• 2 cebule

• 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta)

• 2 ząbki czosnku

• 1 puszka czerwonej fasoli

• natka pietruszki

• świeżo mielony pieprz

• sól, chili

• 2 liście laurowe

• 3 ziarna ziela angielskiego

• sos sojowy

WYKONANIE:

Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę i gotować. Dodać pietruszkę, selera, liście laurowe i ziele angielskie. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju i dodać posiekane czosnek i cebulę. Wszystko zeszklić doprawić sosem sojowym. Pomidory (sparzone i obrane) i paprykę pokroić w kostkę, dołożyć do cebuli i dusić około 10 minut. Potem wrzucić do gotującego wywaru na około 15 minut. Po 10 minutach dodać odsączoną fasolkę. Przyprawić do smaku solą i chili. Podawać z posiekaną natką pietruszki, świeżym pieczywem i oczywiście zimnym piwem.

DOBRA RADA:

Zupa ta jest bardzo syta, a ma stosunkowo mało kalorii. Można ją wykorzystać na obiad jako typowe danie jednogarnkowe.

6. ZIELONA ZUPA Z PSZENICĄ

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 136 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 30 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 15 dag pszenicy

• 1 marchewka

• 1 pietruszka

• 1 cebula

• 2 pory

• 4 łodygi naciowego selera

• 1 kawałek selera korzeniowego

• 1/2 główki małej kapusty

• 1 pęczek natki pietruszki

• 1 pęczek koperku

• 1 łyżka oleju

• 4 łyżki śmietany

• przyprawa do zup

• sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

WYKONANIE:

Pszenicę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, odstawić na noc. Następnie zalać świeżą wodą, gotować do miękkości na wolnym ogniu około1 godziny. Odcedzić. Warzywa oczyścić, pory, marchew i łodygi selera pokroić w plasterki. Pietruszkę i seler korzeniowy zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać przygotowane warzywa, wlać 1i 1/2 litra wrzącej wody i gotować około 30 minut z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Dodać pszenicę, zagotować, doprawić przyprawą do zup, solą i pieprzem. Koperek i natkę pietruszki opłukać, posiekać. Przed podaniem zupę wymieszać z zieleniną, wlać na talerze i ozdobić kleksem śmietany.

DOBRA RADA:

Jedząc zupy łatwiej utrzymać prawidłową wagę ciała. Odpowiednio przygotowana zupa jest niskokaloryczna, ale wartościowa. Jest też sycąca, dzięki czemu zjada się mniej na drugie danie.

7. ZUPA KALAFIOROWA

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 106 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 40 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 30 dag włoszczyzny

• 50 dag kalafiora

• 2 l wody

• 5 dag masła lub margaryny

• 4 dag mąki

• 1/2 szklanki śmietany

• sól

• natka pietruszki

WYKONANIE:

Obraną włoszczyznę włożyć do wrzącej wody, gotować 10 minut. Dodać umyty i podzielony na różyczki kalafior i razem gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć kalafior, oddzielić połowę różyczek. Resztę kalafiora oraz warzywa przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zrobić jasną zasmażkę z mąki i tłuszczu, podprawić zupę, dodać śmietanę i różyczki kalafiora, zagotować. Przyprawić zupę solą i posypać pokrojoną natką pietruszki.. Podawać gorącą w miseczce lub w głębokim talerzu.

DOBRA RADA:

Do zupy kalafiorowej można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub grzanki z białego pieczywa. Natkę pietruszki można zastąpić posiekanym koperkiem.

8. ZUPA Z SOCZEWICY

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 119 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 50 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 8 garści soczewicy

• 1 marchewka

• 1 ziemniak

• 2 liście laurowe

• sól

WYKONANIE:

Soczewicę namoczyć na kilka godzin w wodzie. Wlać ją do garnka z wodą, w której się moczyła. Dodać więcej wody, sól, obraną i pokrojoną marchewkę, obranego i pokrojonego ziemniaka, 2 liście laurowe. Gotować pod przykryciem do miękkości soczewicy. Jeśli jest za gęste dodać wrzącej wody. Podawać na ciepło z bułką.

DOBRA RADA:

Bardzo skraca czas gotowania namoczenie soczewicy na noc.

9. ZUPKA Z DYNI

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 128 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 40 minut

• potrawa średniotrudna i tania

SKŁADNIKI:

na zupę:

• 1 mała dynia

• 1 l mleka

na kluseczki:

• 1 kg ziemniaków

• 5 dag mąki

• sól, cukier

WYKONANIE:

Dynię wyczyścić z miąższu i pestek, obrać ze skóry, pokroić na dowolne kawałki i gotować. Woda ma przykrywać dynię. Kiedy dynia będzie bardzo miękka, przetrzeć przez sitko i dolać do niej mleko, gotować na małym ogniu. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Następnie dodać szczyptę soli i łyżkę cukru, zagotować. Teraz trzeba przygotować kluseczki. Ugotować pół kilograma ziemniaków, po wystudzeniu utłuc. Pozostałe ziemniaki surowe zetrzeć jak na placki ziemniaczane i dobrze odcisnąć w ściereczce. Wymieszać jedne i drugie z odrobiną soli, uformować kulki i ugotować. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać trochę mąki pszennej. Kluski dodać do zupy. Na talerzu można sobie dosłodzić według uznania. Podawać zupę gorącą;

DOBRA RADA:

Do zupy można zrobić zacierkę, ale z kluskami ziemniaczanymi jest bardziej pikantna i smaczniejsza.


Rozdział II.

GOŁĄBKI I KOTLETY

10. GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

• danie na 6 osób

• kaloryczność: 153 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 240 minut

• potrawa średniotrudna i tania

SKŁADNIKI:

• 1 główka kapusty białej

na farsz:

• 1 szklanka kaszy gryczanej

• 4 dag grzybów suszonych

• 15 dag masła

• 1 łyżka suszonego majeranku lub 2 łyżki świeżego

• 1 ząbek czosnku

• 1 cebula

• sól

• 1 łyżka oleju

na sos:

• 1/2 l wywaru z grzybów

• 1/2 łyżki mąki

• 1/2 opakowania śmietany 12%

• sól, pieprz

WYKONANIE:

Aby przeczytać całą książkę, odwiedź www.legimi.com