Wydawca: ILLUMINATIO Łukasz Kierus Kategoria: Poradniki Język: polski Rok wydania: 2016

Cukier – cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia od największej trucizny naszych czasów ebook

Richard Jacoby, Raquel Baldelomar

4.55555555555556 (9)
Bestseller

Uzyskaj dostęp do tej
i ponad 20000 książek
od 6,99 zł miesięcznie.

Wypróbuj przez
7 dni za darmo

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

e-czytniku kup za 1 zł
tablecie  
smartfonie  
komputerze  
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Przeczytaj fragment w darmowej aplikacji Legimi na:

Liczba stron: 251 Przeczytaj fragment ebooka

Odsłuch ebooka (TTS) dostępny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacji Legimi na:

Androida
iOS
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?

Ebooka przeczytasz na:

Kindlu MOBI
e-czytniku EPUB
tablecie EPUB
smartfonie EPUB
komputerze EPUB
Czytaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Czytaj i słuchaj w chmurze®
w aplikacjach Legimi.
Dlaczego warto?
Zabezpieczenie: watermark Przeczytaj fragment ebooka

Opis ebooka Cukier – cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia od największej trucizny naszych czasów - Richard Jacoby, Raquel Baldelomar

Czy ty też cierpisz na dolegliwości, których lekarze nie umieją zdiagnozować – swędzące wysypki, zaczerwienienie skóry, problemy trawienne, długotrwałe bóle głowy, wahania nastroju i energii, stałe uczucie zmęczenia?

Najprawdopodobniej to skutek regularnego przyjmowania substancji, która uzależnia osiem razy silniej niż kokaina, a którą codziennie dodajesz do kawy, herbaty lub spożywasz w innej formie – cukru.

Ten biały zabójca może powodować poważne uszkodzenia nerwów obwodowych, co skutkuje m.in. drętwieniem kończyn, mrowieniem rąk i nóg, migrenami, cukrzycą i chorobami pęcherzyka żółciowego. W publikacji „Cukier – cichy zabójca” znajdziesz informacje niezbędne do odbudowy zdrowia i zapobiegania kolejnym szkodom powodowanym przez cukier, a wśród nich m.in.:

• Wskazówki dietetyczne, dzięki którym z łatwością i bez wyrzeczeń odstawisz słodycze i skończysz z podjadaniem batoników w pracy;

• Quiz, dzięki któremu samodzielnie ocenisz stopień uszkodzenia nerwów i dobierzesz odpowiedni program ich odbudowy;

• Proste instrukcje i sprawdzone sposoby na to, jak zastąpić produkty bogate w węglowodany i gluten zdrowymi odpowiednikami i dzięki temu zmniejszyć łaknienie na słodki smak;

• Porady, dzięki którym przestaniesz pić niezdrowe słodzone napoje oraz jeść glutenowe pieczywo, które również zawiera niezdrowy cukier;

• Wiedzę i informacje, które pomogą każdemu cukrzykowi dobrać odpowiedni program odbudowy zdrowia oraz redukowania ochoty na słodycze.

Już teraz możesz pokonać łaknienie na słodki smak i odwrócić szkody wyrządzone w twoim organizmie przez cukier! Staw czoła największej truciźnie naszych czasów!

Opinie o ebooku Cukier – cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia od największej trucizny naszych czasów - Richard Jacoby, Raquel Baldelomar

Cytaty z ebooka Cukier – cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia od największej trucizny naszych czasów - Richard Jacoby, Raquel Baldelomar

Sport i ćwiczenia fizyczne możemy uprawiać tylko w ograniczonym zakresie. Reszta zależy od tego, co jemy. I tu przychodzi nam z pomocą nowa książka zatytułowana Cukier – cichy zabójca . Jej Autor, dr Richard Jacoby,
Zatoki, jako miejsca wilgotne, ciemne i ciepłe, są bardzo gościnne dla patogenów. A jeśli praktykujemy tzw. dietę śmieciową, w błonach śluzowych mamy duże ilości składnika odżywczego uwielbianego przez bakterie – cukru. Każda bakteria trafiająca wtedy do zatok nosowych
dieta wysokocukrowa upośledza również działanie układu odpornościowego. Postaram się to objaśnić. Leukocyty tworzące obronną armię ciała do skutecznego działania potrzebują dużych ilości witaminy C. W niektórych z nich może jej być nawet 20 razy więcej niż w komórkach innego typu. Jednakże wysokie stężenia cukru we krwi utrudniają wchłanianie, ponieważ cząsteczki witaminy C i glukozy mają bardzo podobne struktury chemiczne 36
W organizmach ludzkich insulina transportuje do komórek zarówno glukozę, jak i witaminę C. Gdy jednak poziomy stężeń glukozy we krwi są zbyt wysokie, rywalizuje ona z witaminą C o dostęp do komórek. Ta pierwsza zawsze jednak wygrywa, ponieważ receptory insulinowe błon komórkowych są lepiej z nią spowinowacone. Jeśli więc mamy we krwi nadmiar glukozy, to witamina C nie zostanie przyswojona. Połączmy teraz to, co
Znacznie lepiej wykluczyć cukier z diety, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy i pozwalając mu pozyskiwać takie ilości witaminy C, jakich potrzebuje – bez walki z cukrem o komórkowe terytoria. 5. Czy przez większą część
Nieprzyjemne objawy neuropatii obwodowej są następstwem uszkodzenia nerwów w stopach z powodu zbyt dużych stężeń glukozy w krwiobiegu. To aż tak proste! Nerwy puchną od nadmiaru cukru, co powoduje uciski ze strony otaczających je mięśni, kości i tkanek łącznych stopy. Ściśnięte nerwy nie mogą prawidłowo przewodzić impulsów. Zamiast tego w sieci neuronów powstaje tzw. szum informacyjny przejawiający się w formie bólów, mrowienia, swędzenia i drętwienia.
Hipoteza związku tłuszczów nasyconych z chorobami serca, oparta na arystotelesowskiej zasadzie sylogizmu, wygląda następująco: Obecność nasyconych tłuszczów zwierzęcych w diecie podnosi poziom cholesterolu we krwi 61 . Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko zawału serca. Zatem, obecność tłuszczów nasyconych w diecie zwiększa ryzyko zawału serca. Chociaż wielu uczciwych lekarzy i dietetyków oraz współczesne babcie-gospodynie domowe traktują to wnioskowanie jak prawdę ewangeliczną, to nie ma naukowych dowodów potwierdzających pierwsze twierdzenie. Jest to fałszywa analogia. W żadnym badaniu naukowym nie udowodniono, że tłuszcz nasycony podwyższa poziom cholesterolu, powodując choroby serca. Ogólnie mówiąc,
Często mówię pacjentom: „Jeśli coś zbyt dobrze smakuje, to proszę tego nie jeść”. Naprawdę nie żartuję. Przemysł spożywczy preparuje zbyt wiele wysoko przetworzonych pokarmów w taki sposób, by były wyjątkowo smaczne i w tym względzie zbliżały się do tzw. punktu granicznego ( Bliss Point ) 62 . Oznacza to taki dobór proporcji soli, cukru i tłuszczu, byśmy odbierali produkt zmysłem smaku jako prawdziwą delicję. Kiedy zaczęła się ogólnokrajowa kampania antytłuszczowa, tłuszcze zastąpiono – jak można się było spodziewać – zwiększonymi dawkami cukru. Pokarmy z jego dużą zawartością wcale nie są aż tak pyszne, pobudzają tylko zmysł smaku
wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko zawału. W pewnych przypadkach jest to prawda, z drugiej jednak strony ponad połowa wszystkich badanych osób miała przy pierwszym zawale poziomy cholesterolu pozostające w normie, a jednocześnie równie wiele osób z wysokimi cholesterolem nigdy nie miało zawału. Gdy wysoki poziom cholesterolu współistnieje z innymi czynnikami, statystyczne ryzyko zawału serca rzeczywiście rośnie. W szczególności: u osób z nadwagą; cukrzyków lub osób z syndromem metabolicznym; u osób, których dieta obfituje w niskiej jakości węglowodany, co powoduje wysoki poziom trójglicerydów, oporność insulinową i wysoki poziom cukru we krwi; u osób prowadzących siedzący tryb życia; u osób z nadciśnieniem oraz narażonych
Tym, co faktycznie powoduje chorobę wieńcową serca, jest obecność wysokofruktozowego syropu kukurydzianego w naszej diecie. Jak wspomniałem w rozdziale 2. części I, wywołuje to reakcje zapalne uszkadzające śródbłonek ( endothelium , wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych). Usiłując naprawiać
Jeśli chcemy mieć szczupłe ciało bez uciśniętych tętnic, nerwów i żył oraz bez zagrożenia chorobami serca i udarem, musimy przemyśleć ponownie to, czego nas nauczono na temat tłuszczów. Przestańmy jeść węglowodany i wprowadźmy do swojej diety wysokiej jakości tłuszcze zwierząt karmionych trawą 64 . Wiem, że przez całe życie bali się ich Państwo, sprzedano nam jednak kłamstwo. Czas się przebudzić i zmienić kurs.
„Mój talerz” jest wytworem aliansu polityki z lobbingiem przemysłu rolno-spożywczego, a jego rekomendacje mają bardzo niewiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Od dziesiątków lat zalecenia USDA określają handlowe interesy agrobiznesu. Są one też główną przyczyną otyłości dwóch trzecich całej populacji USA. To z ich powodu 29 mln Amerykanów ma dziś rozpoznaną cukrzycę typu II, kolejne 19 mln też na nią choruje, na razie o tym nie wiedząc, a 79 mln znajduje się w stanach przedcukrzycowych. Z tej samej przyczyny nie narzekam na brak pacjentów z cukrzycową neuropatią
nie jedzą. I to jest sedno sprawy, którego większość moich pacjentów nie potrafi zrozumieć. Nie pojmują, że przyczyną ich nadwagi i problemów zdrowotnych nie są tłuszcze pokarmowe, lecz kolosalne ilości cukru i podłej jakości węglowodany w ich pożywieniu. Bardzo długo wmawiano im, że tłuszcze są złe, dlatego traktują to stwierdzenie jako prawdę obiektywną niewymagającą dowodów. Studium Siedmiu Krajów uważane jest za przełomowy krok w dziedzinie dietetyki oraz za naukowy dowód związku diety wysokotłuszczowej z chorobami serca. Jego celem była analiza
analizując te zalecenia? Tego, że nieprawidłowe rozumowania pchają je mocno w stronę nadmiarów cukru. Zgodnie z wytycznymi obiad złożony z cheeseburgera na białej bułce, liścia sałaty, kawałka pomidora, dużej porcji frytek, sporej szklanki soku owocowego oraz deseru w formie słodzonego jogurtu to zdrowy posiłek spełniający kryteria oficjalnych rekomendacji.
Nikt nie chce pogodzić się z myślą, że systematycznie sobie szkodzi. Trudno jest też uwierzyć, że zostało się ogłupionym. Ludzie wierzyli w słuszność rządowych rekomendacji i oburza ich fakt, że byli przez tyle lat wprowadzani w błąd.
najprościej, reakcja zapalna to podstawowa odpowiedź organizmu na pojawienie się w nim ciał obcych, a w szczególności czynników chorobotwórczych. Reakcje przeciwzapalne ograniczają odczyny zapalne do niezbędnych rozmiarów. Gdy ustrój nie radzi sobie z tym problemem, w sukurs przychodzą leki (głównie przeciwbólowe). Takie są zasady współczesnej medycyny, ponieważ wielu z nas bez takich
Dziesięcioletnie badania 86 000 Amerykanek w wieku 34–59 lat bez rozpoznanych objawów choroby naczyń wieńcowych podsumowano następująco: „Dane te wskazują, że u kobiet w Stanach Zjednoczonych picie kawy nie jest istotnym czynnikiem przyczynowym choroby wieńcowej”. Prawdą jest, że kofeina może powodować bezsenność, a jej dawka odpowiadająca zawartości w
W roku 2014 naukowcy z Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda badali nałogowe picie kawy w ramach długofalowego Studium Zdrowia Pielęgniarek ( Nurses’ Health Study ) i jego kontynuacji ( Nurses’ Health Study II , Health Professionals Follow-up
Komórki rakowe spalają wyłącznie glukozę i giną, kiedy jej nie mają. Ponadto, nie wytwarzając nadmiarów insuliny dla związania naddatków glukozy, głodzimy je znacznie szybciej 74 . A zatem ketogeniczne podejście
ketogeniczne zostanie włączone do głównego nurtu medycyny po opublikowaniu pozytywnych wyników. Wiemy już na podstawie niewielkiego studium 10 pacjentów z zaawansowanym nowotworem pęcherza, że zaledwie 4 tygodnie ketogennej diety pozwoliło powstrzymać rozwój choroby, a w 6 przypadkach uzyskać remisję. To bardzo zachęcające rezultaty. W roku 2012 zespół prowadzony